Pradžia » Apie vitaminus » Vitaminas D: norma, vartojimas ir požymiai, rodantys jo trūkumą
Apie vitaminus

Vitaminas D: norma, vartojimas ir požymiai, rodantys jo trūkumą

Tikriausiai žinote, jog žmogaus organizmas gamina vitaminą D kaip atsaką į saulės spindulius. Vitamino D kiekis, kurį gamina jūsų oda, priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant paros laiką, sezoną, platumą ir odos pigmentaciją. Priklausomai nuo gyvenamosios vietos ir gyvenimo būdo, vitamino D gamyba žiemos mėnesiais gali sumažėti arba jos gali visiškai nebūti. Tokiu atveju vitamino D galite gauti iš tam tikrų maisto produktų ar papildų. Vitaminas D atlieka keletą svarbių funkcijų, viena svarbiausia iš jų yra kalcio ir fosforo pasisavinimo reguliavimas ir normalios imuninės sistemos funkcijos palaikymas.

Bet kas iš tikrųjų vyksta, kai mūsų organizmas vitamino D gauna pakankamai, per daug arba per mažai? Pasistengsime atsakyti kaip vitaminas D veikia jūsų organizmo veiklą.

Kas yra vitaminas D? Pagrindinės jo savybės

Vitaminas D – tai riebaluose tirpus vitaminas, kuris atlieka svarbų vaidmenį žmogaus organizmo apykaitos procesuose. Vitaminas D skatina kalcio įsisavinimą ir palaiko tinkamą jo ir fosfatų koncentraciją organizme, jog būtų užtikrintas normalus kaulų, dantų ir kitų kaulinių struktūrų funkcionavimas. Šis vitaminas yra svarbus raumeninio audinio vystymuisi, nuo jo priklauso nervų ir imuninės sistemos funkcijos.

  • Kaulų stiprinimas. Vitaminas D padlaiko normalų kalcio įsisavinimą, kuris užtikrina normalų kaulinio audinio metabolizmą bei jo struktūrą.
    Raumenų stiprinimas. Vitaminas D padeda stiprinti raumenis ir palaiko jų atliekamas funkcijas, tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms.
  • Imuninės sistemos stiprinimas. Vitaminas D gali padėti palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, kovoti su kenksmingomis bakterijomis ir virusais.
  • Sveikos dantų būklės palaikymas. Kadangi vitaminas D padeda mūsų organizmui įsisavinti kalcį, jis atlieka itin svarbų vaidmenį palaikant dantų sveikatą.

Vitamino D šaltiniai

Saulė
Pagrindinė vitamino D trūkumo priežastis yra nepakankamas saulės spindulių gavimas. Svarbu per dieną pabūti saulėje bent 30 min., jog organizmas pats pasigamintų reikiamo vitamino D kiekį. Tačiau atminkite, jog jūs vis tiek turite dėvėti apsaugos nuo saulės priemones, jog oda būtų apsaugota nuo neigiamų saulės spindulių.

Maistas
Kai dėl gyvenamosios vietos klimato ar gyvenimo būdo (naktinių pamainų) saulės pakankamai negaunate svarbu į savo mitybos racioną įtraukti maito produktų, kuriuose natūraliai galima rasti vitamino D: riebios žuvies (lašišos, sardinių, silkės, skumbrės, ungurių), konservuotų tunų, menkių kepenėlių, kiaušinių trynių, sviesto, aliejaus, grybų, pieno, grūdų.

Maisto papildai
Maisto papildai yra greitas būdas reikiamai dienos dozei užtikrinti. Rekomenduojame išbandyti purškiamą SMART WAY vitaminą D3 suaugusiems, arba vitaminą D3 vaikams.

 

Kokia vitamino D norma vaikams ir suaugusiems?

Vitamino D dienos dozes galima išmatuoti mikrogramais (mcg) arba tarptautiniais vienetais (TV). Vienas mikrogramas vitamino D yra lygus 40 TV. Vitaminą D rekomenduojama vartoti atsižvelgiant į rekomenduojamą paros normą pagal jūsų amžių, gyvenamąją vietą ar gydytojo rekomendacijas.

Rekomenduojama vitamino D dienos norma:

  • kūdikiui (7–11 mėnesių): 10 mikrogramų (400 TV)
  • vaikui ir paaugliui (1–17 metų): 15 mikrogramų (600 TV)
  • suaugusiems (18 metų ir daugiau): 15 mikrogramų (600 TV)
  • nėščiajai arba krūtimi maitinančiai moteriai: 15 mikrogramų (600 TV)

Kuriuo paros metu vartoti vitaminą D?

Specifinis kiekvieno maisto papildo naudojimas ir dozavimas yra nurodytas ant jo pakuotės, tačiau jei kyla klausimas kaip vartoti ar kiek vartoti vitamino D galime atsakyti, jog svarbu laikytis rekomenduojamos dienos normos. Svarbu žinoti, jog šis vitaminas gali sumažinti miego hormono išsiskyrimą, todėl nerekomenduojama jo vartoti vakare.

 

Rizikos, jei vitamino D pavartosite per daug:

Per didelis kiekis vitamino D gali sukelti pernelyg didelę kaulų kalcifikaciją ir kraujagyslių, inkstų, plaučių ir širdies audinių sukietėjimą.

Dažniausi vitamino D pertekliaus simptomai yra galvos skausmas ir pykinimas. Tačiau per didelis vitamino D kiekis taip pat gali sukelti šiuos simptomus:

  • apetito praradimas;
  • išdžiūvusi/sausa burna;
  • metalo skonis burnoje;
  • vėmimas;
  • vidurių užkietėjimas;
  • viduriavimas.

Jei vartojant vitaminą D patiriate šiuos simptomus vartojimą nutraukite ir pasikonsultuokite su savo gydytoju ar vaistininku.

Literatūros sąrašas

1. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4547

2. https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenimas/13/1071331/daktaras-unikauskas-papasakojo-kaip-susije-vitaminas-d-ir-kalcis-vienas-be-kito-negali

3. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792

4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618#sources-of-vitamin-d

5. https://www.everydayhealth.com/vitamin-d/vitamin-d-health-benefits-what-it-can-cant-your-body/

6. https://www.health.com/nutrition/vitamins-supplements/vitamin-d-benefits

7. https://www.everydayhealth.com/vitamin-d/

8. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

9. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d#risks

10. Nuotrauka Freepik.