Pradžia » Kova su stresu ir nerimu » Kaip pagerinti nuotaiką, kai trūksta ūpo?
Kova su stresu ir nerimu

Kaip pagerinti nuotaiką, kai trūksta ūpo?

Nuotaika – labai svarbus veiksnys, nuo kurio priklauso daugybė kitų dalykų. Pavyzdžiui, nuo to, kokia bus mūsų nuotaika, gali priklausyti ir požiūris į save, santykiai su aplinkiniais, o taip pat – netgi atliekamų užduočių kokybė, bendra savijauta. Taigi, belieka tik pridurti, kad labai svarbu, jog nuotaika būtų kuo geresnė. Tačiau ne visada viskas taip džiugu – nemaža dalis žmonių skundžiasi ypač prasta nuotaika. Tad, ką daryti, kai jos trūksta? Kokių sprendimų ir priemonių imtis, kai aktualus nuotaikos gerinimas?

Pagerinkite mitybą ir pradėkite judėti

Vienas svarbiausių dalykų, kurio reikėtų imtis, jei aktualus nuotaikos gerinimas, tai – ypač atidžiai peržiūrėti savo valgiaraštį. Ko gero, daug kartų girdėjote apie tai, kad žmogaus savijauta nemaža dalimi priklauso ir nuo suvartojamo maisto. Taigi, jei norite, kad jūsų nuotaika būtų geresnė, turėtumėte į savo valgiaraštį įtraukti kuo daugiau produktų, kurie didina seratonino – laimės hormono kiekį. Tai – juodasis šokoladas, pupelės, uogos, lašiša, avižiniai dribsniai, riešutai. Taip pat tinka gardinti gaminamus patiekalus šafranu ar ciberžole.

Tačiau ir tai – dar ne viskas: atsakingai peržiūrėkite ir savo dienotvarkę: kiek laiko yra skiriama fizinei veiklai? Moksliniais tyrimais jau seniai yra įrodyta, kad fizinė veikla gamina laimės hormoną. Taigi, kiekvieną dieną bent valandą skirkite fizinei veiklai.

Sumažinkite žalingus įpročius

Jei norite, kad nuotaika būtų geresnė, sveika gyvensena – labai svarbu, todėl jūsų gyvenime neturėtų būti vietos žalingiems įpročiams. Svarbu pabrėžti, kad žmonės, kurie vartoja alkoholį, narkotikus ar rūko, turi kur kas didesnę riziką susirgti psichinėmis ligomis. Be to, toksiškos medžiagos nebeleidžia organizmui tinkamai pasiavinti vitaminų bei mineralų, todėl žmogus jaučiasi apatiškas, mieguistas bei išvargęs.

Prioritetą paskirkite poilsiui ir miegui

Poilsis ir miegas – dar dvi labai svarbios jūsų gyvenimo sudedamosios dalys. Labai svarbu, kad turėtumėte mėgstamą veiklą – tai leis jums patirti daug džiugių akimirkų. Taip pat labai svarbu, kad dėmesys būtų rodamas jūsų antrai pusei, šeimai, draugams; kad juokas kuo dažniau lankytų jūsų namus, o pozityvios mintys – kasdien rastų vietos jūsų galvoje. Skirkite pakankamai laiko ir miegui – miegokite ne mažiau kaip 7 valandas per parą. Likus valandai iki miego, nebesinaudokite išmaniais įrenginiais, kadangi tai gali apsunkinti užmigimą.

1 minutės/5 minučių/10 minučių pratimai nuotaikai pagerinti

Na, ir, žinoma, svarbu akcentuoti, kad nuotaika bus kur kas geresnė, jei pradėsite vadovautis ir tam tikrais patarimais ir į savo gyvenimą įsileisite pratimus. Tiesa, gera žinia ta, kad nereikia baimintis, jog šie patarimai pareikalaus daug brangaus jūsų laiko – nieko panašaus, jo prireiks visai nedaug tačiau puikūs rezultatai – garantuoti. Taigi, jūsų dėmesiui – ypač vertingi bei naudingi 1, 5 ir 10 minučių pratimai.

1 minutės pratimai:

  • Tiesiog šypsokitės. Tai – taip parasta padaryti ir tikrai nieko nekainuoja, tačiau turi puikų efektą: jūsų nuotaika tikrai netruks apgerėti. Dar daugiau, šypsodamiesi pagerinsite ne tik savo, bet ir kitų nuotaiką.
  • Šokinėkite. Tai – dar vienas greitas pratimas, kuris leis jums pagerinti savo nuotaiką. Šokinėjimas – labai aktyvi veikla, todėl į mūsų smegenys siunčiami signalai, dėl kurių – nuotaika netrunka pagerėti.
  • Pradėkite naudoti eterinius aliejus. Eteriniai aliejai – ypač puikus, greitas bei nebrangus būdas pasijusti geriau. Ypač puikiai tiks citrusinių vaisių (citrinų, apelsinų, mandarinų ir t.t.), aliejai, kadangi jie ypač efektyviai pakelia nuotaiką bei suteikia energijos, žvalumo. Bazilikų eterinis aliejus taip pat yra puikus pasirinkimas, kadangi didina pasitikėjimą savimi.
  • Kramtykite gumą. Kramtomoji guma gali nekainuoti nei euro, tačiau jos kramtymas gali daryti stebuklus jūsų savijautai. Visa tai todėl, kad kramtymo metu atlieka monotoniškas veiksmas, tad tai padeda pašalinti stresą, įtampą, kuriama saugumo jausmas, ir, žinoma, jau trukus leidžia pasijausti geriau
  • Puoškite namus gėlėmis. Jei norite pasijusti geriau, tiesiog pamerkite savo namuose gėlių ir vos tik pastarosios nuvys, iš karto pamerkite naujų. Moksliniai tyrimai jau įrodė, kad būtent gėlės (bus idealu, jei jos bus įvairių spalvų), ypač teigiamai veikia mūs savijautą, gerina nuotaiką ir netgi skatina kūrybiškumą.
  • Valgykite šokolado, ypač puikiai tiks juodasis. Mokslo įrodyta, kad jame esančios medžiagos yra tiesiogiai susijusios su geresne nuotaika.

 

5 minučių pratimai:

  • Būkite dėkingi. Dėkingumo praktika – vienas naudingiausių dalykų, jei norite pasijusti geriau. Tad įpraskite reguliariai atlikti dėkingumo seansą: tiesiog patogiai atsisėskite ir pasiėmę popieriaus lapą surašykite, už ką šiandien esate dėkingi. Tai jus išlaisvins nuo neigiamų emocijų bei padės jaustis geriau.
  • Apsisiauskite minkštu pledu. Skamba labai paprastai, tačiau tai – labai naudinga. Pledas apgaubs jus minkštumu bei švelnumu ir maloniai sušildys, tad jūsų nuotaika netruks pagerėti.
  • Padarykite ką nors gražaus ir malonaus dėl kitų. Kai darome gerus darus dėl kitų, gerų emocijų pasikrauname ir mes patys, tad mūsų nuotaika netrunka pagerėti. Taigi, tiesiog nusiųskite šiltą žinutę savo antrai pusei, padarykite puodelį arbatos savo tėvams, paskambinkite seniai girdėtam draugui.
  • Klausykite nuotaikingos muzikos. Klausantis linksmos muzikos, taip pat gaminasi laimės hormonas ir užplūsta pozityvios mintys.
  • Pabūkite tylioje bei ramioje aplinkoje. Net jei tai yra tik jūsų darbovietės vonios kambarys, būtinai skirkite sau laiko vienumoje – tyla ir ramybė leis jums atsipalaiduoti bei nurimti, tad nuotaika tikrai pagerės. Na, o, jei turite galimybę, būtinai išeikite į kiemelį, sodelį ar parką – jūsų organizmas jums už tai padėkos.
  • Apsikabinkite. Moksliniai tyrimai jau seniai įrodė svarbią tiesą – apsikabinimai šalina įtampą, stresą ir leidžia pasijausti geriau.
  • Leiskite laiką su savo augintiniu. Visai nesvarbu, kas tai bus – trumpas pasivaikščiojimas ar smagios žaidynės, būtinai praleiskite šiek tiek laiko su savo augintiniu. Tai padovanos jums daug gerų emocijų bei džiaugsmo, tad nuotaika tikrai pagerės.
  • Išsikelkite sau tikslus ir jų siekite. Nuotaika tikrai pagerės ir tuo atveju, jei išsikelsite tikslus ir jų sieksite. Tiesa, tai nebūtinai turi būti didelis tikslas – pradėkite nuo smulkmenų.
  • Mėgaukitės masažu. Puiku, jei turite galimybę pasimėgauti profesionaliu masažu – būtinai taip ir padarykite. Na, o, jei tokios galimybės nėra, tai bent jau patys sau pamasažuokite kaklą, smilkinių sritį, pečius – tai jums leis nusiraminti, atsipalaiduoti, o nuotaika – tikrai bus kur kas geresnė.

10 minučių pratimai:

  • Prisiminkite senus gerus laikus. Džiugūs prisiminimai mus šildo, pralinksmina ir tikrai pakelia nuotaiką.
  • Pabūkite saulėkaitoje. Trumpas pasibuvimas tose erdvėse, kur pasiektų tiesioginiai saulės spinduliai, taip pat yra labai naudingas sprendimas, kadangi tokiu būdų jūsų organizmas pasigamins vitamino D, kuris yra būtina geros nuotaikos sąlyga.
  • Būkite tarp laimingų, pozityviai nusitekusių žmonių. Leiskite laiką su tais, kurie myli gyvenimą ir yra puikiai nusiteikę – jie netruks jūs užkrėsti gera energija ir nuotaika.
  • Perstumdykite baldus. Taip, nedideli pokyčiai jūsų namuose taip pat jums gali suteikti gerų emocijų. Visų pirma, jau vien todėl, kad fizinė veikla gerina nuotaiką, o antra – pasikeitusi namų aplinka jus džiugins.

Literatūros sąrašas

1. https://www.businessinsider.com/7-ways-to-improve-your-mood-in-less-than-5-minutes-2015-9

2. https://greatist.com/happiness/34-ways-bust-bad-mood-ten-minutes#8

3. https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/tips-and-support/how-to-be-happier/

4. https://www.adventisthealth.org/blog/2019/february/give-your-mood-a-boost/

5. https://www.verywellmind.com/happiness-shortcuts-3145188

6. https://thrive.kaiserpermanente.org/thrive-together/live-well/improve-your-mood-with-healthy-food

7. https://fairwindstreatment.com/blog/2017/04/28/riding-the-wave-what-to-do-about-mood-swings-related-to-addiction/

8. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/Mood-and-sleep

9. Nuotrauka Freepik.