Pradžia » Geram miegui » Melatoninas – kas tai ir kokia jo nauda?
Geram miegui

Melatoninas – kas tai ir kokia jo nauda?

Miegas yra neišvengiama organizmo būsena, kurios metu vyksta regeneraciniai procesai: visi organai ilsisi, dėl to aktyviai atkuriamos jėgos, o dieną užpildyta trumpoji atmintis informaciją naktį palaipsniui perkelia į ilgąją atmintį. Tačiau dėl gyvenimo būdo, stresinių situacijų, netikros šviesos, naktinio darbo, senyvo amžiaus, laiko juostų pakeitimo ar tam tikrų medicininių kondicijų žmogaus miegas gali sutrikti: pasireikšti nemiga, paviršinis miegas, nuolatinis prabudinėjimas – tai tik keletas simptomų, kurie nusako, jog miego kokybei pagerinti reikia papildomos pagalbos.

Kas yra melatoninas ir kaip jis veikia?

Melatoninas yra natūralus hormonas, kuris kontroliuoja žmogaus cirkadinį ritmą, kitaip dar žinomą kaip vidinį laikrodį. Smegenyse esanti kankorėžinė liauka gamina melatoniną, kai kūnas yra veikiamas tamsos. Didėjant melatonino kiekiui organizme žmogus pradeda jausti ramybės būseną, mieguistumą. Melatoninas taip pat gali būti gaminamas ir sintetiniu būdu, kurį galima įsigyti kaip maisto papildą.

Tačiau dėl įvairių išorinių sąlygų kai kuriems žmonėms reikia papildomo melatonino kiekio, kuris padėtų reguliuoti sutrikusį miego laiką.

Kokia nauda organizmui pasižymi melatoninas?

Žmonės dažniausiai naudoja melatoniną nemigai ir miego kokybės gerinimui, esant įvairioms gyvenimo sąlygoms ir išoriniams trikdžiams.

  • Nemiga, miego sutrikimai. Stresas, persidirbimas, naktinės pamainos, gyvenimo sunkumai ar netinkama mityba gali sukelti miego sutrikimus, pasireiškiančius ilga laiko trukme ar negalėjimu užmigti, paviršiniu ir jautriu miegu.
  • Laiko juostų pakeitimo sindromas. Ilgos kelionės iš vieno pasaulio krašto į kitą ne tik vargina fiziškai, bet gali išderinti ir vidinį žmogaus laikrodį. Perkertant skirtingas laiko juostas, ypač jei jos kardinaliai skiriasi nuo nuolatinės gyvenamosios vietos, gali pasireikšti sunkumas užmigti, nuovargis, virškinimo sutrikimai. Sunkų laiko juostų kirtimo pajutimą gali sumažinti melatonino vartojimas kelios dienos prieš kelionę ir kelias dienas po atvykimo į kelionės vietą.
  • Dirbtinė šviesa. Kiekvieną dieną esame veikiami dirbtinės šviesos – nuo gatvės žibintų iki mobiliųjų telefonų ar biuro apšvietimo. Tai šiuolaikinio gyvenimo dalis, šviesinanti namus ir naktinį dangų. Tačiau dirbtinė šviesa gali slopinti melatonino gamybą, bloginti bendrą miego kokybę. Dėl to svarbu šviesos gauti tinkamu laiku, o kitu laiku, ypač prieš miegą, jos vengti.
  • Senyvas amžius. Melatoninas gali būti naudingas senyvo amžiaus žmonėms (nuo 55 metų), kurių natūrali melatonino produkcija yra sumažėjusi. Vartojant maisto papildus gali sutrumpėti laiko, reikalingo užmigti, trukmė.

 

Tačiau melatoninas negali pakeisti gydytojo priežiūros/gydymo rekomendacijų, jei kenčiate nuo rimtų miego sutrikimų, tokių kaip obstrukcinė miego apnėja, narkolepsija ar ilgalaikė nemiga.

Melatonino vartojimas

Melatoniną rekomenduojama vartoti 30–120 minučių prieš miegą, kadangi įprastai šio maisto papildo miegui kiekis kraujyje padidėja ir jis pradeda veikti po 30 minučių.

Tačiau kiekvieno žmogaus papildų įsisavinimo greičiai yra skirtingi, tad tikslingiausia atrasti individualiai sau geriausiai veikiantį laiko tarpą. Rekomenduojame pradžioje pavartoti melatonino 30 minučių iki miego ir stebėti kūno reakciją. Pagal tai, kiek laiko užtruks užmigti, gali tekti laiko tarpą padidinti (galite testuotis pridedant po 5-10 minučių). Tačiau atkreipiame dėmesį, jog melatonino nevartotumėt, jei jau esate mieguistas, nes taip galite sutrikdyti vidinį laikrodį ir sukelti mieguistumą dieną.

Ar kiekviena naktis tampa iššūkiu, norint išvengti ilgo vartymosi ar avių skaičiavimo bandant užmigti?

Jei atsakėte „TAIP“ ir kenčiate nuo aukščiau išvardintų simptomų, rekomenduojame išmėginti purškiamą maisto papildą miegui SMART WAY „Good sleep“, kuriame yra 1 mg melatonino.

Ką svarbu žinoti? Šis maisto papildas tinka veganams ar tiems, kurie netoleruoja laktozės, glitimo ar GMO. Papildo sudėtyje nėra dirbtinių dažiklių ar kvapiklių.
Vartojimas suaugusiems (jei kenčiate nuo miego sutrikimų): 1 kartą pasipurškite maisto papildo į burną (po liežuviu ar į vidinę skruosto pusę) kelias valandos prieš einant miegoti.
Vartojimas suaugusiems (jei keliaujate ir kenčiate nuo laiko juostų pakeitimo sindromo): teigiamas poveikis pasireiškia suvartojant ne mažiau kaip 0,5 mg melatonino prieš einant miegoti pirmą kelionės dieną ir kelias dienas po atvykimo į kelionės tikslo vietą.

Literatūros sąrašas

1. https://www.nccih.nih.gov/health/melatonin-what-you-need-to-know

2. https://www.verywellhealth.com/how-to-take-melatonin-3015192

3. https://www.healthline.com/nutrition/melatonin#depression

4. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/melatonin-for-sleep-does-it-work

5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/232138#side-effects

6. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-940/melatonin